Sundhed

streg

December 2012

Dr.Helena Niehof-Oellers, Düsseldorf,Tyskland:

Henvendte sig til mig ang. en tur til Danmark hvor de ville besøge nogle kenneler for at finde en hanhund til deres tæve og de ville gerne se Mac.
Jeg svarede at de var velkomne til at se Mac og de andre hunde og ca. 3 uger senere dukkede dyrlægen op, hun ser hundene arbejde i Lysmosen og jeg viser hende derefter rundt i Bregentveds skove og såter, men kan mærke at hun ikke er så interesseret i jagt men gerne vil tilbage og snakke.

Hun fortæller nu om et forskningsprojekt hun er med i og som går ud på at finde et gen i labrador for en type dværgvækst SD2 og hun spørger om hun må tage nogle blodprøver af mine hunde til dette forsøg, hvilket hun får lov til, hun havde alt materiale med til at fortage dette.!!!!!
Vi fortsætter mail korrespondancen om hundenes afkom m.m.

Efter 5-6 måneder takker hun mig pr. mail for at jeg tillod hende at tage blodprøver og det havde været en stor hjælp for hende/dem.
De benævnte de 3 kategorier(ligesom hos optigen) clear, tracer og affected, men som hun skriver: " der er ingen grund til ophidselse, da for det første er de ”affected” hunde ikke syge, og der var og er også nogle af dem i avlen, og der kan man allerede se at ikke alle af fænotype (fremtoningspræg) er små men pæne, nogle er kun en smule mindre og de falder ikke meget op eller slet ikke nogensinde".

Helena fortsætter: ”Du kan gøre med dine resultater hvad du vil, da vi er underlagt tavshedspligt, resultaterne er kun bestemt for dig. Jeg vil oplyse CC derom, da det for hende som opdrætter er vigtig og jeg håber det også vil bidrage til man også i GB vil lade denne test foretage".

"Et problem i hundeopdræt må først kendes, og så må der være nogen der interesserer sig for at finde en vej hvordan man bekæmper det. Nu er jeg glad at det er lykkes os så hurtig at udvikle denne nye test. Jeg ønsker ikke at 2 års arbejde slutter med at ”BÆRERE” ikke mere bliver anvendt i avlen, det ville være slemt for vores race. En gentest for et recessiv (vigende) kendemærke(tegn) er der for at:
BÆRERNE UDEN BEKYMRING KAN ANVENDES I AVLEN.
Vi har jo meget større problemer end SD2 i labrador, men da vi nu kan forhindre det, skal vi efter min mening gøre det".

(Oversat fra tysk af Per Maasbøl)

PS! Testen er ikke patenteret.

Såvidt Helena!

--------------------------------------------------------------------------------------------

På Kennel Balbirnies hjemmeside blev i 2006 under menupunktet Sundhed skrevet vedr. øjenkrav – DNA test for PRA sluttende med: Det er nok en af de ting vi ikke kommer udenom, DNA-test er kommet for at blive og der kommer sikkert snart flere områder.

Vi bør nok se det hele i det rigtige perspektiv.


NYT i december 2012: Skeletal Dysplasia 2 (SD2)

SD2 har en arvegang der er recessiv og beskrives på samme måde som PRAprcd og CNM med affected – carrier og clear

Kun hunde med SD 2 status “AFFECTED” vil udvikle symptoner på mild dværgvækst. SD2 er genetisk forskellig fra egentlig dværgvækst (RD/OSD). Der er ingen dokumenteret forbindelse mellem de to former.

Såfremt den ene af forældrene er carrier og den anden er clear, vil hvalpenes evt. status rent statistisk være sådan at 50% af kuldet vil være clear og 50% carrier og såfremt man
ønsker at avle på en af disse hvalpe anbefaler at den DNA-testes for SD2.

En carrier er i besiddelse af et gen, men for at SD2 udvikles skal hunden have 2 gener og dette risikerer man ved at parre 2 carrier med hinanden, fordi enkelte af hvalpene risikerer at få genet både fra far og mor.
Rent statistisk vil en parring mellem 2 carrier betyde at:

  • 25% af hvalpene vil arve begge gener og dermed blive affected
  • 50% vil kun arve det ene gen og være carrier, og
  • 25% vil overhovedet ikke arve nogen gener og være clear

Ønsker man at avle på en af disse hvalpe DNA tester man. Hvis en hund er testet SD2 affected skal man ikke bruge den i avlen, fordi al afkom, som minimum vil være carrier også selvom man parrer med en clear hund.

Ovennævnte procenter er rent statistiske tal, dvs. at der kan forekomme udsving i fordelingstallene indenfor enkelte kuld.
En affected hund avler altid hvalpe som enten er carrier eller affected. Bruger man en carrier vil nogle af hvalpene arve genet. Er begge forældre clear vil alle hvalpe også være det.

SD2 er ikke nogen alvorlig sygdom og den har ingen påvirkning af temperament, brugsmæssige evner og følgesygdomme. En bærer har ikke sygdommen er fuldstændig normal og sund og den vil ikke give SD2 videre til sit afkom hvis den parres med en clear.

Gameflight GOSS er clear for PRA – CNM og SD2.
Greenbriar MACALLAN er clear for PRA – CNM og carrier for SD2, hvorfor vi anbefaler du tester tæven for SD2.

Gentager som for 6 år siden: ” Vi bør nok se det hele i det rigtige PERSPEKTIV”.

 

streg

Juli 2009

Det engelske månedsblad SHOOTING GAZETTE har bl. a. et par sider med en rubrik der hedder "Jagthunde rådgivning", det er her muligt at sende et spørgsmål til nogle eksperter og så få deres svar i bladet.

I maj måned var der bl.a. følgende spørgsmål: "Hvordan kan jeg sikre at min nye hvalp kommer fra godt materiale ????? " lyder overskriften, som jeg bringer i original udgave.

Det er tankevækkende at når du fjerner the Kennel Club og erstatter med et andet navn, kan du se hvorlidt betydning et stykke papir har !!!!!!! God fornøjelse.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

streg

Februar 2009

Prideline KRISPIN (DASH) er idag den 5.2.2009 øjenlyst og erklæret fri på alle undersøgte 13 punkter.

Det var 5. gang : 23.10.03 - 27.03.05 - 17.02.06 - 07.03.07 -05.02.09.

Derudover var han en af de første der blev DNA -optigentestet clear allerede 27.10.05. Man kan så spørge sig selv om det virkelig er nødvendig. Han bliver 9 år 03.06.2009. Nogle forlanger en aktuel attest hvert år, andre hver andet. Atter andre siger at når hundener optigen clear er det ikke nødvendig. Jeg vil mene at såfremt den er PRA optigen clear og er blevet normalt øjenlyst som 3-5 og 6 årig kan man godt stoppe, idet jeg ikke trorat en dyrlæge vil finde nogen arvelige sygdomme som ikke er registreret, men kun se athunden måske har fået et lidt dårligere syn som vi andre afhjælper med et par briller. ære godt.

streg

September 2008

Mere om sundhed eller mangel på samme: Centronuclear Myopathy in Labradors Retrievers – CNM Se: E-mail fra en lidt trist hundeejer.

streg

Juli 2008

Det er nu igen muligt at købe de berømte: Balbirne "Bridgemoor" jagtliner Håndlavet af ægte læder - ingen syninger eller metaldele - kun flettet Vogt jer for efterligninger !!!

MYOPATI

Her er 2 engelske artikler om Myopati. myopati-artikler.pdf

streg

Oktober 2007

NYT fra england : Der findes nu en liste over hunde der er optigentestede i GB. Restultater viser clear - carrier - og affected. Det er godt england er kommet med nu godt et år efter os Da jeg dengang spurgte dem var de slet ikke klar over hvad det drejede sig om. Klik in på: www.thekennelclub.org.uk:80/item/1490

Charlotte Lindell har venligst givet mig lov at oversætte og videregive hendes artikel på min hjemmeside. Tak for det.

MYOPATI

Arvelig myopati hos labrador retrieveren er en ny - gammel sygdom af Charlotte Lindell:
Læs Mere: Myopati (PDF)

 

streg

December 2006

Q: Henvendte mig sidst i november til en god bekendt i udlandet for at høre deres mening om PRA og om de havde nogle resultater som vi måske kunne drage nytte af at vide. Fik følgende svar som hermed videregives, der er nogle links så interesserede selv kan gå ind og se. Jeg oplyser kun det svar jeg fik og uden ansvar.

To: Per Maasbøl Date: Friday, December 1, 2006 12:45:53 PM

You have asked some questions about optigen testresults.
http://www.retriever.biz/breed/LabOptigen.htm

is a good link for all the PRA information in Retriever.biz -pages. If you go to normal/clear->dogs section, you will find some of your dogs also :-)
The reason we know for example Aughacasla Sam to be at least carrier of the PRA-Gene. Became evident when the mother of Conneywarren Spike(Glen Bonnie of Conneywarren)was optigentested normal/clear. Because Spike himself is tested carrier, this mean that the PRA-gene must be passed from his father Aughacasla Sam. In my knowledge there isn´t any normal-tested progeny for Sam. At this point, I´m considering all first generation progeny of Sam as carrier.

Some carrier dogs, we know, which are not on those lists: Rhypyker Eros of Hietsun(Greenbriar Viper of Drakeshead - Bramble Brooks of Rhypyker). Bramble Brooks is from Styperson Brouse who is a known carrier after Aughacasla Sam.
Ben of Mallowdale is mentioned as a carrier in health result list of UK Kennel Klub. Some things to be considered: Tasco Drachme is a carrier dog living in Sweden. He is fullbrother for FTCH Tasco Rouble of Beedgebrook(Aughacasla Sam - Tasco Red Kite). Tasco Rouble has a litter in Denmark.

We have a carrier dog Drakeshead Joule whos mother is Craighorn Dipper of Drakeshead (Aughacasla Sam - Lochmuir Bonnie) full sister of Craighorn Bracken. Craighorn Bracken is mentioned as a carrier in: http://www.retriever.biz/breed/PRAcarrier.pdf

Interesting conversation in birddog.nu of Kennel Klub health data. http://www.birddog.nu/forum/forum900/texter.shtml

Hope this will help you

streg

Q: Sundhed : øjne :
For et par dage siden ringede en opdrætter som havde reserveret en parring sidst i december og fortalte at han lige ville tjekke tævens øjne inden parringen, selvom den var ok for et år siden, da tæven sidst fik hvalpe. Dyrlægen havde samme dag konstateret cataract og frarådet at avle på tæven.
D.v.s. en seriøs opdrætter øjenlyser sin tæve og undlader at avle på den.Det må være vejen. En useriøs/uvidende opdrætter eller hundehandler undlader at øjenlyse og avler på sin tæve selvom den aldrig er øjenlyst, eller måske øjenlyst for 5-6 år siden.
Hvem køber i dag en vare uden vare deklaration ????????

streg

Q: Øjen krav i nogle af de lande vi normalt sammenligner os med :
Hvalpe kan ikke reg.medmindre begge forældrer er undersøgt og fundet fri på tegn på PRA. En øjenattest må ikke være mere end 12 mdr. gammel på parringstidspunktet Forældre til og afkom efter en PRA-påvist hund registreres aut. som bærere af PRA. Alternativt kan en fri attest på PRA foretaget ved en DNA-test fra OPTIGEN i USA erstatte den ovennævnte øjenundersøgelse.
En DNA-test gælder for livstid.
Hvis begge forældre er kendt PRA-fri ved en DNA-test fra OPTIGEN i USA, bortfalder testkravet for PRA på afkommet. En anlægsbærer må kun parres med en PRA-fri(ved DNA-test) avlspartner.
Det er nok en af de ting vi ikke kommer udenom, DNA-test er kommet for at blive,og der kommer sikkert snart flere områder

streg

Q: Forklar venligst lidt mere om det engelske HD system – vigtigheden af gode hofter og er det overhovedet et problem ?
 
 

Se nedenstående attest med scorings certifikat.

Det gode ved det engelske system er efter min mening, at man får et certifikat hvor 9 punkter er bedømt på både venstre og højre hofte, og jeg ville ikke købe/bruge en han, der f.eks. havde en score på 8-1, eller en tæve med 12-2, men ville ikke have problem med henv. 5-4 og 7-7 for en tæve.

Ligeledes har man mulighed for at undgå at parre 2 hunde med høje tal for de samme bedømmelser (punkter).
F.eks. cranial acetobular edge han 4–4 med en tæve 6-5
Det ville efter min mening forstærke det dårlige, men jeg ved ikke hvor meget det betyder, da jeg ikke kende arvegangen, men logik siger nej, - men det må videnskaben afgøre.
Nigel Mann, GB udtaler om BVA/KC HIP Dysplasia skema :
”Indtil 1998 var over 26.000 labradors blevet undersøgt for HD med en score fra 0-104 og havde en middel score på 16. Hvis man relaterer disse tal over en periode af 15 år(1983-1998) til over 300.000 fødte individer, kan man undre sig over værdien af sådan et HD skema med så relativ lav undersøgelse procent på 8,5.
Cirka 80% af de hvalpe en opdrætter sælger går som kæledyr eller jagthunde, og hovedparten vil leve et sorgfrit liv uden gener af alvorligt halten.
Vi bør nok rangere HD problemet lavere når vi taler om avlspotentialet for labrador og se det i det rigtige perspektiv – citat slut ”

Min prioritering er temperament, næse, evnen at ”hunte” vildtfindende egenskaber, gode hofter og øjencertifikat. Der er ingen garanti for HD- frie hvalpe efter HD- frie forældrer, men jeg vil altid anvende en HD fri avlshan. Undtagelsen ville være en extrem fantastisk hanhund.
Fik sidste år tilbudt en dejlig labrador han, en FTCH som jeg havde været interesseret i i nogle år, men da jeg fik dens HD score turde jeg ikke købe den. For at være sikker spurgte jeg et par seriøse engelske topopdrættere om de ville anvende en han med disse tal og begge svarede nej og rystede på hovedet.

Hvis jeg skulle/ville købe en hanhund skulle den have A ,– i england 10 eller under og en tæve mindst B, i england under 15 total.

streg

Q: Hvorfor er nogle hunde HD fotograferede og andre ikke ?
Det er normalt at alle hunde der avles på er HD –fotograferede.
Skal hundene ikke anvendes til avl eller extremt hårdt arbejde er det ikke nødvendigt, men sørg for at kende forældrenes resultat.

streg

Q: Hvorfor har nogle hunde et A-B eller C og andre 4-4 eller 5-3 ?
Bogstaverne A-B-C-D-E anvendes i Danmark og vore nabolande,
Tallene 4-4 eller 5-3 er fra det engelske HD system. BVA/KC Hip Dysplasia scheme.

streg

Q: Hvorfor er det ikke nødvendigt at have HD fotograferet hunde man avler på i RJK/DJR for at de kan registreres ?
Spørg DJR.
Jeg ved det er frivilligt om man vil røntgenfotografere de hunde man avler på i DJR, køberen kan også bede opdrætteren gøre det.
DJR/RJK anbefaler de er det.
Det er i sig selv ingen garanti for at den hvalp du køber efter HD-frie forældre, bliver HD-fri. Forældre, hvor den ene har HD kan godt give HD-frie hvalpe.
Miljø, foder, motion osv. har sammen med arvemassen betydning.

streg

Q: Hvor længe gælder en øjenlysning ? og hvorfor er der forskel på DKK/ DJR og KC?
Har ikke undersøgt DKK, mener at i DJR gælder den første i hele hundens levtid.
I england mener jeg seriøse opdrættere tager en ny hvert år, men de fleste lader den gælde i 2 år. Efter min mening er det ikke nok kun at skrive ”eyes clear” eller eye cert. i annonce for Avlshanner, hvis man ikke også har et årstal eller en dato med.

streg

Q: Jag har varit inne på Din hemsida, nu undrar jag över vad betyder detta:
Hofter GB V3 H3 = 6
Hofter GB V4 H4 = 8
Hofter GB V2 H2 = 4
Detta står under Dina hundar, Hur tyder man dessa siffror. 6 8 och 4 ?

De engelske HD undersøgelser går på en skala til 106 max. D.v.s.hver hofte bedømmes for sig med max 53 for hver hofte.
Jo højere tal desto dårligere hofter, jo lavere tal jo bedre hofter. Der er 9 steder der bliver vurderet på hver hofte. Man anvender hunde i avlen i GB med op til 20 point, men til orientering kan oplyses, at gennemsnittet for HD fotograferede Labradors i england er /var en samlet score på 16 point.
Så 4-4,3-3 og 2-2 er gode/flotte scorer.

streg

November 2005

Resultat af Optigen DNA test af Goss og Krispin:

Registered Name: Gameflight Goss
Registration #: AC02221401
Tattoo/Chip #: 985120019967645
Call Name: 8400
Breed: Labrador Retriever
Date of Birth: May 13, 2002
Optigen Accession #: 05-8224
Gender: Male
Test Performed: prcd Mutation Test for PRA
Test Results: Genotype of your dog is Normal/Clear.

 

Registered Name: Prideline Krispin
Registration #: AA03133803
Tattoo/Chip #: 208224000057304
Call Name: 8399
Breed: Labrador Retriever
Date of Birth: June 03, 2000
Optigen Accession #: 05-8223
Gender: Male
Test Performed: prcd Mutation Test for PRA
Test Results: Genotype of your dog is Normal/Clear.

Risk for developing PRA: This dog will never develop the prcd form of PRA (progressive rod-cone degeneration form of Progressive Retinal Atrophy).
So far, the only inherited PRA disease known in dogs of your breed is the prcd form of PRA. Significance for breeding: Genetically Normal/Clear dogs can be bred to any dog and will produce no pups affected with the prcd form of PRA.
For further information, please consult the OptiGen website at www.optigen.com.
OptiGen, LLC
Cornell Business & Technology Park
767 Warren Road, Suite 300, Ithaca, New York 14850
Tel: 607 257 0301   Fax: 607 257 0353

streg

September 2005

I sommer blev jeg fra udlandet spurgt om mine avlshanner var optigentestet, hvilket jeg måtte Svare nej til. Jeg undersøgte mulighederne, talte med klubben og forskellige dyrlæge, som oplyste, at det ikke var muligt at bestemme det arvelige gen for PRA nøjagtig eller 100%, de nævnte, at dem bekendt havde man kun fundet en markør.
NU meddeles det imidlertid, at man i USA har opdaget og bestemt genet for PRA, og de første Avlshanner i england er allerede testet og annonceret OPTIGEN A/clear.
Man undgår dog ikke at foretage de rutinemæssige ”tjek” øjenlysninger for andre øjensygdomme.
Jeg har tidligere i år besvaret et spørgsmål med at en øjenundersøgelse bør have en dato. Nu pointerer man også fra engelsk side, at den normale undersøgelse kun gælder 12 måneder. Endvidere at det er vigtig at avlshanner og tæver har et up to date øjencertifikat.
Man skriver at det er vildledende at annoncere, at en avlshan har et øjencertifikat når det er uden dato.(læs mit svar tidl. i år om hvor længe et cert. gælder)

Prøv at se på hvalpelisten hvor mange forældrer, der har et "VILDLEDENDE" øjencertifikat =ingen dato eller et certifikat der er ældre end 12 måneder!!!!!!!!!

streg